MOHAMMED SHABANI FÖRVALTAR 10 000:-

Mohammed Shabani, högstadieelev i en Stockholmsskola, förvaltar under ett år 10 000:-. En gång i månaden skriver han om hur det har gått och hur han har tänkt.
Det här är Mohammed Shabanis första artikel, maj 2 000.

 

 

Jag vaknar av att telefonen ringer. Min bror i rummet bredvid tar luren. Jag reser mig, sträcker på mig och tittar på klockan. Hon är tio över sju. Jag går mot toaletten och tvättar ansiktet noga. Från pannan till hakan. Jag går mot köket, tar fram en skål och fyller den med flingor och mellanmjölk.

När jag har ätit tittar jag igenom olika aktiekurser och vilka aktier jag skall köpa. Icon står det med mellanstora bokstäver långt upp till höger på dagens DN. Tre rader högre upp och jag ser Framfab. De är båda Internet-konsulter. Kurserna har svängt rejält under den sista tiden. Priset på aktierna har gått tillbaka i värde med ca 50 procent på ett par veckor. Med andra ord, aktien kostar hälften så mycket nu som för ett par veckor sen. Jag bestämmer mig för att satsa på Framfab, tar på mig mina kläder och går ut. Stiger på tunnelbanan och åker till skolan. Jag funderar på om jag har tänkt rätt. Nåja, det löser sig.

Jag har NO den första timmen och tar mig igenom dagen och går hem. "Köp 35 Framfab BM", säger jag. " Okej, bra så ?", undrar mäklaren. "Mm, hej", mumlar jag och lägger på luren. Jag har lagt en order som säger att mäklaren skall köpa 35 Framfab på priset BM (Bäst Möjligt), d v s till bästa möjliga pris. Snittet på inköpspriset för Framfab-aktierna ligger runt 133 när jag ringer och frågar. Aktien kostar 134 kronor när jag sätter mig vid datorn och börjar surfa på nätet. Vilket betyder att jag har tjänat 35 kronor. Inte mycket att visa upp. Jag har ett Internet-konto som gör det möjligt för mig att handla på nätet men ibland känns det skönt att slippa lägga en order själv. Jag stänger av datorn, går in till mitt rum och sätter på teven. Dagen är slut för min del. Jag är utmattad. Vet inte varför.

Jag har talat med många ungdomar och märkt att de pratar om aktier - fast de inte vet vad det är för något. En aktie är en del av ett bolag. Ett aktiebolag kan sälja ut aktier. Inga andra företagsformer kan sälja ut aktier.

När du köper en aktie köper du en del av företaget. Aktier är oftast uppdelade i två olika former. A- och B-aktier. Skillnaden mellan en A- och B-aktie är antalet röster som aktien har. När man köper en aktie får man nämligen rätten att göra sin röst hörd i bolaget och bestämma om viktiga beslut - om man har tillräckligt många alltså.

Jag har fått tiotusen kronor att förvalta. De pengar som jag eventuellt tjänar får jag. Resten skänks till välgörande ändamål. Vad häftigt att kunna hjälpa de som inte ens kan drömma om det du tycker är "normalt". Känner Ni igen känslan av att ha fått möjligheten att hjälpa en människa till ett anständigt
liv ? Det är ganska djupa grejer det. Liv är inget man skall leka med - eller fördärva.

Efter en månad fylld av ovälkomna överraskningar, strul med mäklaren och byte till en annan samt två projekt är mina tiotusen efter courtage och andra avgifter värda runt 9600 kronor. Inte bra. Jag kommer igen nästa månad. Jag kommer garanterat att få pengarna att växa med minst 30 procent under nästa månad. Oops…..nu gjorde jag något som man aldrig skall göra. Lova att man kan få pengar att växa fast man vet att inget är säkert.

När jag handlar med aktier brukar jag satsa på "Framtidsbolag". Dessa är bolag som har en ljus framtid. De kan inte visa att de tjänar pengar nu. Men i framtiden. Ett lite konstigt sätt att tänka på. Hur vet man att dessa bolag kommer att lyckas ? Tänk om de inte tjänar några pengar (det är ju det företag är till för - eller?) och går i konkurs ?

Det är mycket man kommer att tänka på när man tittar närmare på de här Internet-konsulterna. När man daytradar (köper och säljer flera gånger samma dag) hinner man inte tänka igenom varje risk och potential. Man kör på och litar på sitt hjärta. Nåja, inte alla resonerar på samma sätt som jag, men jag kör som jag gör. Det är mycket som kan hända med en aktie. En aktie kan sjunka i värde och kosta nästan noll, men samtidigt öka mångfaldigt i värde.

Det är som ett lotteri - där kunskapen är det som styr vilket lottnummer man får. Vid tillräcklig kunskap vinner man, vid sämre kunskap förlorar man. Den stora frågan är var kunskapen finns och hur man skaffar sig den. Alla hittar kunskapen, men inte på samma sätt. Detta när du handlar med aktier på heltid.

Man kan vara bankrutt imorgon - men samtidigt rik. Det gäller att tänka både positivt och negativt om aktier. Kunskap är ett måste.

// Mohammed Shabani

mohammed.shabani@iceesco.com

www.iceesco.com