Det här är Mohammed Shabanis andra artikel,
Juni 2000


Kvällen är ljus och ljummen. Jag springer mot den högra sidan av planen. Jag räcker upp handen och får en passning. Dammet blåser upp när jag dribblar med bollen på grusplanen. Jag avancerar. Efter 20 meter slår jag ett inlägg. Vår forward missar.

Vi fortsätter spela i flera timmar. När jag kommer hem runt elva är jag helt slut. Jag går och lägger mig. Efter 5 minuter sover jag som en stock. Jag drömmer om att jag får mina tiotusen att växa till 100 ggr värdet.

Tolv timmar senare…..jag är halvdöd och kan knappt resa mig. Jag går direkt från sängen där jag ligger och sätter mig vid datorn och börjar surfa på nätet. Jag loggar in på min depå hos Nordnet. En depå är samma sak som ett konto. Bara ett finare ord. Jag klickar på en knapp där det står "Portfölj". Där redovisas hur mycket pengar jag har kvar att handla för och hur mycket mina aktier är värda. Jag sålde mina Framfab-aktier för ett tag sedan.

Jag hade bestämt att jag skulle ta så stor risk som möjligt i samma stund som jag stod där med tiotusen kronor i min depå. Vinna eller försvinna. Jag tar risken att förlora allt. Men samtidigt chansen att tiofaldiga mina pengar.

Det jag vill säga är enkelt. Antingen förlorar jag tiotusen eller tjänar hundratusen. Det är helt OK. Tycker jag.

Jag köpte 50000 warrants i Icon för pengarna som jag hade efter att jag sålt av mina Framfab-aktier. Jag köpte dem för 18 öre styck. Nu kostar de 13 öre styck. Ett tag stod warranten uppe i 24 öre. Risken är extremt hög när man handlar med warrants. Jag vet att En warrant är en option med lång löptid.

(en förväntad läsarreaktion som följd av det jag skrivit på raden ovanför)
Vad är en option ?

Börsen har gått upp och ner under den senaste månaden. Som en bergochdalbana. Kanske låter kul. Men det är det verkligen inte. Ett tag har de tiotusen kronorna som jag har har fått låna gått upp i värde med runt 10 procent, nu när de står som lägst är de värda 6214 kronor. En värdeminskning med ca 38 procent på 60 dagar. Fy fan. Ursäkta språket men det här är dåligt. Jävligt dåligt.

Jag har anmält mig till AU-Sys nyemission. Om allt går bra får jag 200 aktier i bolaget för runt 48-55 kronor styck. Jag har ju en del som jag hade innan i depån. Det är därför som jag har råd att delta i nyemissionen. En nyemission är när ett bolag säljer ut aktier. Nya aktier. Inte aktier som redan finns på börsen. Bolagen gör detta för att få in kapital.

Saker och ting kan inte gå mycket sämre än vad de gör nu. Jag ska göra mitt bästa för att få upp värdet på pengarna. Jag bara måste det. Ni vet att det inte känns så bra att ha "spelat" bort pengar som annars kunde ha gått till något mer än mig. Moral och etik. Etik och moral. Två ord som hör ihop. Två ord som har etsat sig fast på mig och många andras huvuden.

Att vara etisk är nobelt. Att kunna tänka moraliskt är underbart. Jag kan tyvärr inte säga att jag "gör" något av dessa två särskilt bra. Jag är inte särskilt etisk. Jag tror inte på moralisk beteénde i alla sammanhang. Pengar och moral. Det går bara inte ihop.

Hur ska man kunna tjäna pengar på något som man vet är oetiskt samtidigt som man ska vara moralisk ? Hur ska man kunna tjäna pengar på något som man vet fördärvar många människors liv ? Är det moraliskt att köra över dessa människor ? Men, om man tänker efter är det naturens regler som gäller på börsen.

De starka överlever, de svaga blir uppätna. I detta fall är de många småspararna de som är förlorarna. Courtagen, som ofta är anpassade efter de stora handlarnas behov, är ofta det som äter upp de små vinster som den genomsnittliga småspararen gör. Mer säger jag inte. Härifrån tar Ni över. Det är Ni som ska påverka. Det är Ni som ska diskutera. Inte jag. Jag har dragit mitt strå till stacken.

//Mohammed Shabani

mohammed.shabani@iceesco.com

www.iceesco.com