LÄS HÖGT


Högläsningstävling 2003

Tävlingens jury bestod av tre personer:

Kristina Axell, Birgitta Ahlberg och Birger Eriksson

Priset var en lite annorlunda skulptur som Torsten Jurell har gjort. Det är ett vandringspris som ska gå mellan de olika skolorna som vinner tävlingen. Alla deltagare får även böcker.

När man först kom in i lokalen la man märke till att det var mycket mer människor än förra gången och detta gjorde det hela lite stökigt. Alla fick inte platser och så, men till slut lugnade allt ner sig. Då börjar Lars Burstedt att prata. Han säger att han kommer vara vår konferencier för kvällen och b la så läser han en dikt av Lennart Hellsing och pratar om läskonsten. Efter det kommer Mats Wahl upp på scenen och välkomnar deltagarna.

Start ordningen var följande:

  1. Sävjaskolan
  2. Katarinaskolan
  3. Livets Ords kristna skola
  4. Tiundaskolan

Efter att alla skolor hade framfört sina bidrag var det ca tjugo minuters väntetid eftersom domarna skulle sammanfatta deras beslut. Efter väntetiden väntade alla med spänning när Kristina Axell gick upp på scenen. Hon inledde med att berätta vad juryns kommentarer var;

De lyssnade till tydlighet, frasering, tempo, uttal, inlevelse, kontakten med åhörarna och framför allt helhetsintrycket av gruppen. Det var lagets sammanlagda poäng som räknades.

Hon sa att domarna tyckte att det märktes att de tävlande hade övat och att de var väldigt duktiga allihopa.

De hade varit ense om ett vinnande lag.

Spänningen var nästan olidlig och det var helt tyst i lokalen.

Sävjaskolan!

Sävjas klass 8D hoppade upp av förtjusning och vinnarlaget fick gå upp på scenen och ta emot priset de hade utlovat — en staty.

De hade vunnit!

Som en liten extra grej hade man också bestämt att klasserna fick göra hejaklacksramsor till sina tävlandes klasskamrater och den bästa hejaramsan (som också utsågs av samma jury) skulle vinna ett litet pris.

I den tävlingen vann Livets ords kristna skola med sina upplivande rop!

Det blev en väldigt trevlig tävling i alla fall som visade att ungdomar verkligen kan läsa högt!

Nu är det bara att hoppas på att det blir lika framgångsrikt i framtiden och att dessa tävlingar kommer att fortsätta.

Skrivet av Inga Rosborg och Per Grundström, klass 8D, Sävjaskolan.

Baserat på anteckningar förda under tävlingens gång.