LÄS HÖGT


Högläsningstävlingen den 23 april 2004

Vi anländer 3 minuter över 12, lite småspringandes in i nästan fyllda Grand.

Fyra skolklasser, lärare, jury och många fler trängs och pratas vid. Platser verkar det vara ont om, eftersom många strövar omkring och spanar efter en stol att slå sig ner i. Där står också en filmkamera på ett stativ som meckas ihop. De flesta sneglar lite smått nyfiket på kameran och männen som ska filma denna händelse. Spänningen sticker som ett bi i luften, men folk börjar äntligen finna ro, även om de kanske är något nervösa. Eleverna som ska läsa sitt flitigt inpräntade stycke är nog minst lika nervösa, om inte mer!

Jag vänder mig om mot min klasskamrat Sebastian, som är en av de tre i Tiundaskolans lag, och frågar honom om också han är nervös. Jag får dock ett lugnt övertygande "nej" till svars. Pusta ut. Nu börjas det.

Först upp på scen är naturligtvis Lars Burstedt, mannen som är ordförande och håller i detta evenemang. Sedan träder Mats Wahl fram och berättar om hur högläsningstävlingen uppstod; idén kommer faktiskt ända från Tyskland. Uppropningen av vilken skola som är först ut ekar sedan i högtalarna. Det är vi, Tiundaskolan, som blir öppningsnumret.

Det går som en dans för laget att högläsa, likaså för de efterföljande finalisterna; Stenhagenskolan, Livets Ords Kristna Skola och Sävjaskolan.

Åskådarna sitter sträckta på sina stolar och lyssnar noggrant på högläsarna, nästan som i trans.

Just det. Högläsningstävlingen handlar ju också mycket om för deltagarna att ha inlevelseförmåga, och fånga publiken. Att dra med dem in i boken, och låta dem leva med i berättelsen ungefär 3-4 minuter. Sedan en ny 3 minuters dröm, en till, och så flera därpå. Detta lyckas alla deltagarna med alldeles utmärkt.

Styckena som eleverna valt är mycket olika varandra. Den litteratur publiken får smaka på är bland annat klassiker som "Tordyveln flyger i skymningen", och "Populär musik från Vittula". Också de nya böckerna "Ett öga rött", och "I taket lyser stjärnorna" läses det högt ur. Även en dikt om ICA ploppar upp bland tävlingsdeltagarna.

När sista laget, Sävjaskolan, trätt av scenen, är det dags för juryns svåra beslut. Nu kan folket i Grand få lite tid att berömma sina lagkamrater, men även prata med andra elever från de konkurrerande skolorna. Det är en mysig och trevlig stämning, tills det meddelas att ett beslut har fattats. Spänningsvinden seglar in i Grand, och gör alla stela som brädor. Snart får vi veta.

Priset för bästa hejaklacksramsa ska utdelas först, innan det stora beskedet lämnas såklart.

Stenhagenskolan har varit flitigast med att författa hejaramsa. Eller tja, deras bidrag var väl ingen direkt hejaramsa, snarare en form av raplåt, fast förstås i en annan, ny tappning! Stenhagen får lov att uppträda med sitt vinnande bidrag ännu en gång, och de klassiska orden "STG will rock you!" studsar mot väggarna.

Sedan är det dags. Vinnaren av Högläsningstävlingen år 2004 ska koras. Knäpptyst är enda ordet att beskriva Grand i detta ögonblick.

Segraren av 2004: as högläsningstävling är:

— Tiundaskolan!

Jubel, busvisslingar och glädjerop tjuter från Tiundaskolans elever, men även de andra skolorna applåderar artigt. Laget; Julia, Sebastian och Joanna får gå upp på scen och ta emot den stora pokalen av järn, och varsin bok skriven av författaren Mats Wahl.

Även de andra lagen blir uppkallade att stiga upp på scenen och ta emot varsin bok.

Handklappningarna dånar runt i lokalen.

Sedan tar alla på sina jackor och lämnar Grand denna regniga, men glada dag den 23 april.

Nästa år är det samma tid, datum och plats, men ny publik, nya högläsare och såklart nya böcker att provsmaka!

Nathalie Hallman, Klass 8A Tiundaskolan