LÄS HÖGT

Reportage

Stämningen är spänd.
Vi sitter på Grand, klockan är 13.00 den 20 april 2005 och det är final i högläsningstävlingen "Läs Högt".
Det är nu tredje året i rad. Igår (19 april) var det uttagningar till tävlingen.
Nio skolor deltog i den uttagningen, juryn tog ut skolor som gick vidare till final. Skolorna som gick till final var Katarinaskolan, Livets ords kristna skola och Tiundaskolan.

Frisk luft strömmar in genom de öppna dörrarna. Det testas ljus och ljud.

Högläsarna som ska läsa har redan kommit fastän det inte börjar förrän om en halv timme. Några av dem läser igenom en extra gång vad de ska läsa. De verkar lite nervösa. Efter ett tag börjar det strömma in folk, några från Tiundaskolan. Lokalen blir genast fylld med småprat och människor. Nu börjar tiden dra ihop sig. Juryn är på plats och de flesta elever verkar vara här.

Just då sprakar micken till och Lars Burstedt stiger fram och inviger högläsningstävlingen för år 2005. När han pratat klart, ber han att Livets ords kristna skola ska komma upp och börja läsa. En kille börjar läsa boken "Sotarpojken". Det går rysningar genom ryggraden, det är väldigt spännade stämning. När Livets ords kristna skola har läst klart så lämnar de plats åt Tiundaskolan, en av de böcker de läser är "En komikers uppväxt". När Tiundaskolan läst klart så är det dags för Katarinaskolan. Nu har två lag läst och vi är inne på det tredje och sista. Då läses "Populärmusik från Vittula". Det är inte bara nervöst bland lagen utan också en viss stolthet att få vara kvar i finalen. När Katarinaskolan läst klart så är det bara att vänta på juryns beslut.

Nu tycker jag att det känns som om den här spänningen har stigit ytterligare nårga steg. Nu är det bara för oss att andas ut trots den kvava luften i lokalen. Läsarna har nu gjort vad de kan, nu är det bara juryn som ska prata ihop sig. Ett mummel sprider sig i lokalen. Nu har juryn sammanträtt och en jurymedlem kliver upp på scenen. Alla sitter förväntansfulla, det är tyst. Vinnarna för högläsningstävlingen 2005 är Livets ords kristna skola! Jubel och applåder ljuder i salen. Enligt traditionen så läses en av vinnartexterna upp. Det blev en dikt ur diktsamlingen "Käre morfar".

Fakta:

  • Det är tredje året i rad. De började lite smått för fem år sedan.
  • Det var Mats Wahl och Lars Burstedt som drog i gång högläsningstävlingen.

Regler:

  • Det är en lagtävling.
  • Lagen får inte vara enkönade.
  • Texten måste vara på svenska.
  • Poesi och prosa är tilllåtet.
  • Texten man läser får endast vara 3-4 minuter.
  • Alla lag som deltar får pris.
  • Ett första pris koras till vinnarna. Det är en vandringsstatyett som kallas "Högläsaren".

Av:Sofia Thesander