LÄS HÖGT

Tiunda tog på världsbokdagen hem titeln som vinnare av högläsningstävlingen år 2008. Konkurrensen var hård och att sitta som jury kan inte ha varit ett lätt jobb. Böcker som ”Mio min Mio”, ”Ondskan” och ”Hjärtans fröjd” lästes av mycket imponerande läsare. Alla var otroligt duktiga och ”Ribban är nu högt satt för nästa års tävling”, som Mats Wahl uttryckte det.

Onsdagen den 23 april var det dags för finalen i högläsningstävlingen på Grand i Uppsala. Femton nervösa tävlande kom dit från fem olika skolor Tiundaskolan, Livet ord, Gottsundaskolan, Tunabergsskolan och Rålambshovskolan från Stockholm.
Innan tävlingen drog igång låg ett dovt sorl över rummet och en och annan nervös rörelse kunde urskiljas här och där. Jag som publik var till och med lite nervös inför tävlingen och det är då svårt att tänka sig in i hur det kändes för de tävlande, som tusen fjärilar i magen kanske? Nervositeten sågs dock knappt alls på scenen, kanske någon mer felsägning än vad det var när man tränade, men det är sådant man får ta, ingen är perfekt.
Publiken var förväntansfull och något otåliga i väntan på att finalen skulle börja och de tävlande satt och tränade på styckena de skulle läsa in i det sista. Vem vet kanske kunde man få det att sitta ännu lite bättre. Lärarna gick runt med hoppfulla blickar och försökte peppa sina elever och talade om att det var en vinst i sig att komma till finalen.
När finalen drog igång släppte nervositeten något för mig iallafall och jag njöt istället av det otroligt skickliga läsarna. De läste högt och tydligt och framför allt med en enastående inlevelse. Jag är djupt imponerad av alla fem lag ett plus i kanten bör dock det vinnande laget Tiundaskolan ha som gjorde ett näst intill felfritt framförande rakt igenom.

När alla tävlande läst gick juryn iväg för att komma fram till ett gemensamt beslut. Vilka var bäst? Det kan inte ha varit ett lätt jobb. Texterna var på alla sätt olika, allt ifrån barnböcker till djupa noveller lästes. Den otroligt roliga boken ”Bert och badbrudarna” lästes av Kevin Fo och den fick nog de flesta i rummet att falla i skratt. Hur juryn enades om ett beslut låter jag stå osagt men de är trots allt specialister på området litteratur.
Efter pausen klev Cecilia Wikström fram på scenen och berättade om hennes bokminnen och nämnde då den enastående boken Bröderna Lejonhjärta skriven av Astrid Lindgren.
Hon berättade också att hon inte tyckte att stå på scenen och prata framför en publik var något att oroa sig för. Hon menade på att ingen är perfekt och går det fel så går det fel.
Jag måste ändock ge en eloge till modet hos läsarna att gå upp och läsa framför en publik. Jag menar, jag har till och med lite problem att prata inför klassen som bara består av tjugo personer.
Efter Cecilias tal fick juryn komma fram för att kora vinnaren. Kristina Axell, juryns ordförande, klev upp på scenen och utsåg Tiundaskolan till vinnare. Jubel och applåder fyllde lokalen och de tre tävlande, Pontus, Kevin och Tova gick upp på scenen. De fick där ta emot ett vandringspris i mörkt trä av en initiativtagare till tävlingen, Mats Wahl.
Ett stort grattis till Tiundaskolan som var väl värda segern för andra gången av sex.