Två brev som kommit till mej från elever på Tunabergsskolan
efter att vi genomfört pilotprojektet:

 

Mats Wahl

 

Vi är två elever på Tunabergskolan i klass 9E, och vi var med när du och John-Bertil Lundén förklarade hur vi skulle läsa högt, det var mycket professionellt upplagt och väldigt intressant och lärorikt. Vi har inspirerats till att bilda en högläsningsgrupp på nu fem personer, som vi hoppas kommer att växa. Vi har hittills haft två möten på vilka vi bestämt vilka böcker vi skall läsa, och på det senaste tog vi oss an "Nalle Puh". Vi läste hela boken, och på nästa möte tänkte vi börja på "Gösta Berlings saga", för att träna oss på lite äldre svenska. Andra böcker vi tänker läsa är "Min galna hage" av Povel Ramel, och en Wahlströms bok ur "Lotta" —serien.

Vi hoppas på att det är möjligt att anordna högläsningstävlingar inom en snar framtid, det var en mycket bra idé, tycker vi. Vi lär nog ha börjat gymnasiet innan det är möjligt, men vad gör det. Vi ska försöka hålla ihop i vår lilla grupp, även om vi blir spridda till olika gymnasier.

 

Vi var förresten inne på din hemsida och kollade, och den var prydlig men ganska tråkig. Innehållet var bra, det där när du beskrev en bild på olika sätt var intressant, men designen kunde ändras. Du kunde till exempel lägga ut en gästbok, eller en webbaserad e-mail-adress som folk kunde maila kommentarer till.

 

Det var nog allt från oss, kom gärna igen och prata mer om högläsning.

Tacksamma för svar

/

 


Miriam

Klass 7 D

Tunabergsskolan

 

Hej Mats,

Tack för att Du kom till oss i skolan. Det är alltid bra att vi får besök av utomstående.

Själv tycker jag att det är kul med högläsning. Ända sedan jag var liten har jag velat läsa högt för Mamma och Pappa, fast nu har dom nog tröttnat på att lyssna.

Jag tyckte att ert besök gav en tankeställare. Det var bara synd att det var så mycket folk. Man kunde inte riktigt koncentrera sig, men det kanske var meningen, eftersom lyssnaren då verkligen blev tvungen, att bli "god lyssnare" och läsaren gjorde sitt bästa.

När Du valde att läsa Harry Potter, blev jag glad. Jag har nämligen själv läst alla hittills utgivna böcker, dvs. fyra stycken. Två finns på svenska, fyra på engelska.

Jag har aldrig varit någon riktig bokmal. Jag har alltid gillat att läsa, men det har alltid funnits begränsningar för mitt läsande. Böckerna måste vara något så när intressanta, och helst inte tvilling- eller hästböcker. Efter att jag läst Harry Potter på engelska, känns det som man lyfts till en annan nivå i läsningen även om de är "barnböcker".

Det jag aldrig har förstått innan ni kom, var att man ibland måste förbereda sig och läsa stycket innan, när någon ska ha högläsning. Jag har aldrig tyckt om att spela teater, men jag har alltid tyckt om att läsa högt. Egentligen är väl det samma sak.

Jag tycker det var en kul idé att anordna en högläsningsstund, men jag tror att det skulle vara bättre i mindre grupper, kanske i vanligt klassrum. Det skulle vara enklare för dem som är lite "stökiga" att koncentrera sig och lära, och därmed enklare för alla andra att lyssna.

Har ni tänkt att ha ungefär samma tema vid fler tillfällen och i andra skolor? Det tror jag blir uppskattat.

Vänliga hälsningar

Miriam