Törnrosa i sollentuna

I november 2000 utlyste jag en pristävling bland Anna Wallins elever i Gillbo skola, Sollentuna.

Uppgiften var att skriva en modern version av sagan om Törnrosa. Formatet skulle vara ungefär det som finns i bröderna Grimms version av sagan. Miljön skulle vara Stockholm med förorter.

Ett tjugotal texter kom in. En del av dem rätt fyndiga, de flesta otillräckligt bearbetade.

Sex elever fick bokpriser för sitt arbete.

Som exempel väljer jag " Trådtagg" av Marie Bergström. Marie var förra året elev hos Anna Wallin och deltog utom tävlan.

"Törnrosa i Sollentuna" är en del av min berättartekniska lekstuga. På avdelningen spel hittar du " Törnrosasagan" som inläst text samt som ett embryo till ett enkelt spel.

Under våren 2001 kommer jag att i samarbete med Miriam Eladhari utveckla ytterligare två Törnrosaspel.

 

Trådtagg

Det var en gång för länge, länge sedan en filmdrottning och en popkung. De hade allt man kunnat tänka sig; rikedom, skönhet och VIP inbjudningar till alla fester. Trots detta var de inte lyckliga, det som saknades i deras liv var ett barn. I deras stora hus på Lidingö blev det ofta ödsligt och tomt. En dag besvarades deras önskningar och filmdrottningen födde en dotter som fick namnet Trådtagg. Dottern var så vacker att flera modellagenturer hörde av sig direkt. Popkungen lät ställa till en stor fest dit alla kändisar kom. Inbjudna var även deras hjälpredor, t. ex. tvätterskan, städerskan, kocken osv. Det fanns 13 stycken i deras slott men alla kunde inte komma, då skulle det nämligen bli ett ojämnt antal damer och herrar. En av hjälpredorna fick därför stanna hemma.

Festen blev verkligt lyckad och glad, tillsist skulle deras tjänare skänka gåvor till den nyfödda. Plastkirurgen gav henne evig skönhet, den personliga tränaren gav henne en vältränad kropp och advokaten rikedom osv. tills hon hade fått allt vad en blivande stjärna kan få av denna värld. När elva tjänare uttalat sin gåva, trädde plötsligt den trettonde in. Hon ville hämnas för att hon inte hade blivit inbjuden och utan att hälsa ropade hon:

-När kändisprinsessan fyller femton år ska hon sticka sig på en heroin kanyl och falla ned död av en överdos. Utan att säga något mer lämnade hon salen.

Alla blev förskräckta, men då trädde den tolfte hjälpredan fram och sade:

-Kändisprinsessan skall inte dö, men hon skall falla i djup sömn som varar i hundra år.

Kungen ville skydda sitt älskade barn från sådan olycka, han köpte spårhundar som släpptes lösa på Sergels torg och brände alla kanyler, sprutor och heroin han kunde hitta. Filmdrottningen fick även hon ge upp sina ovanor vilket var väldigt svårt men hon var av en god karaktär så nu gick hon på hasch istället.

Alla goda önskningar av de andra tjänarna slog in, hon blev så vacker och god att var och en som såg henne måste hålla av henne.

Så hände det sig att just på den dagen hon fyllde femton år, att drottningen hittat en Gucci klänning hon bara måste ha så både kungen och drottningen gav sig ut på en shoppingtur och lämnade flickan ensam i villan. Hon gick omkring lite i det stora huset, i de väldiga salarna, det fanns alltid nya saker att se. Till slut kom hon fram till ett torn. Hon steg upp för den smala vindeltrappan och kom fram till en dörr. I dörren satt en rostig nyckel, hon vred på den och dörren gick upp. Där inne satt en gammal tant med en läderrem runt ena armen och en spruta i handen.

-Tja gamla kärring! Vad gör du här? sa den unga flickan

-Jag knarkar, sa kärringen och nickade med huvudet.

Hon såg sprutan i tantens hand, men knappt hade hon nuddat sprutan förrän spådomen gick i uppfyllelse och hon stack sig i fingret.

I samma ögonblick hon kände att hon stuckit sig sjönk hon i djup sömn. Sömnen bredde ut sig över hela villan, den var så mäktig att alla blev medvetslösa. Kungen och drottningen som precis kommit hem från sin shoppingtur somnade in. Hela Stockholm somnade in. Tunnelbanan stannade, duvorna på T-centralen somnade. De jäktade människorna som stressat längs Drottninggatan föll ihop. Runt Stockholm började en taggtråd växa, den växte högre och starkare för varje år som gick. Tillsist hade den växt så stor att man inte kunde se något av staden, inte ens Gröna lunds nersläpp.

Ute i landet gick sagan om den skönsovande Trådtagg, för så hade blivit hennes namn.

Flera wannabes pojkar försökte nå slottet, tanken om den underskön stjärnan var extremt lockande. De unga män som försökte lyckades dock aldrig, taggtråden grep tag i dem och de blev hängande i den för att dö.

Efter många, många år hörde en b-kändis från främmande land talas om taggtråden där det innanför skulle finnas en stad med en vidunderlig sovande skönhet. Han bestämde sig för att försöka rädda denna stjärnprinsessa. Alla han kände försökte varna honom, men inget av detta bet på honom. När b-skådisen kom fram till taggtråden hade de hundra åren gått. Taggtråden föll åt sidan. Han såg människor som sov överallt. Tillsist fann han det jättelika kändisslottet. Allt var så tyst och stilla att han kunde höra sin egen andedräkt. Så fann han Trådtagg i tornet och han tycket att hon var så vacker att han måste kyssa henne. I samma ögonblick som hans läppar rörde hennes slog hon upp ögonen och vaknade. De gick ned sida vid sida, kungen och drottningen vaknade, ja hela staden! Människorna som stressat reste vinglande på sig men hastade genast vidare. Tunnelbanorna började rulla och duvorna tigga. Allt var som vanligt igen. Taggtråd och den före detta B-kändisen gifte sig i pomp och ståt. Bröllopet var på bästa sändningstid, utan reklamavbrott. Sen levde de lyckliga i alla sina dagar.

 

 

Marie Bergström