2008 09 24

Alla elever och vuxna ska kunna känna sig trygga på skolan. Klimatet i samhället har hårdnat och det avspeglas tyvärr även i skolan där våld och hot ökar.

För att komma till rätta med våld och hot om våld är det viktigt att rektor tillsammans med lärare, elever och övrig personal regelbundet gör riskinventeringar beträffande våld och hot och därefter omgående åtgärdar aktuella arbetsmiljöproblem

Arbetsmiljöverket 2007, www.av.se

FILMTÄVLINGEN "RISKINVENTERING" 2008 ÄR AVGJORD

Det vinnande bidraget är "En vanlig dag", gjord av elever vid Nacka gymnasium i stockholm

Filmen är gjord av
Malin Bergqvist,
Maria Daggenfelt,
Stella Reijo

VARFÖR ÄR DET HÄR EN BRA FILM?

En film som bärs fram av ett uttrycksfullt bildberättande. Filmen är en animation, en inte alldeles enkel teknik. Filmarna har lyckats väl vad gäller att hantera animationsteknikens olika problem. Innehållsmässigt bjuder filmen på en ond saga där en lärare utsätts för olika påfrestningar. Scenerna är uttrycksfulla och musiken och den övriga ljudläggningen stöder bildberättandet. Filmen utspelas i en miljö som många kan känna igen sig i. En välgjord film som gestaltar en skolproblematik som hör hemma under rubriken ’riskinventering’.

Filmen finns även att se på Svenska Filminstitutets hemsida.

läs mer på Svenska filminstitutets hemsida


Särskilt Hedersomnämnande till filmen "Bara sådär"

VARFÖR ÄR DET HÄR EN BRA FILM?

Den berättar på ett öppet och poetiskt sätt om hur relationerna i kamratgänget kan förvandlas till förföljelse och utsatthet – bara sådär.

Filmen är gjord av:
Jonathan Nilsson,
David Ramnerö,
Sara Petersson

Tunboskolan, Kolbäck.

Mats Wahls motivering lyder:

En skickligt iscensatt filmberättelse som utspelas på två tidsplan. Tidsplanen bringas att interagera då åskådaren konstruerar ett hypotetiskt samband mellan olika skeenden. Berättelsen har öppningar mot olika frågeställningar. Filmtekniskt är det hela snyggt gjort med en effektiv klippning och fräcka bildbeskärningar. Musiken är i sammanhanget väl vald. En intressant film som gestaltar en skolproblematik som hör hemma under rubriken ’riskinventering’.

Filmen finns även att se på Svenska Filminstitutets hemsida.

läs mer på Svenska filminstitutets hemsida

 

Så här såg inbjudan till tävlingen ut...